top of page
Foto van schrijverRené Harmsen

Strengere grenscontroles: Wat betekent dit voor jouw wintersportreis?

Met de recente aanscherping van grenscontroles in Duitsland en Nederland is het belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan, vooral als je op weg bent naar je wintersportbestemming. Deze maatregelen kunnen gevolgen hebben voor de reistijd, wachttijden bij de grens en de algehele reiservaring. Hieronder bespreken we wat deze controles inhouden, of dit impact gaat hebben op je reis en hoe je er rekening mee kunt houden.

Een Duitse politie agent die met een rood/wit bord auto's tegenhoudt bij de grens van Duitsland
Grenscontroles bij Duitsland sinds eind september 2024

Grenscontroles in Duitsland: Waarom en waar?

Sinds eind september heeft Duitsland extra controles ingevoerd aan de grenzen met Polen, Tsjechië en Oostenrijk. Deze maatregel is genomen om illegale migratie en mensensmokkel tegen te gaan. Hoewel de controles niet systematisch zijn en plaatsvinden op basis van risicobeoordeling, kan het zijn dat je onderweg naar populaire wintersportgebieden zoals de Alpen onverwacht wordt gecontroleerd.


Daarnaast zijn er mobiele controles mogelijk, niet alleen aan de grens zelf, maar ook in het grensgebied. Dit betekent dat je ook enkele kilometers na het passeren van de grens staande gehouden kunt worden.


Nieuw: Grenscontroles in Nederland

Sinds 9 december heeft ook Nederland grenscontroles ingevoerd, met vergelijkbare doelen als Duitsland. Dit betekent dat reizigers die vanuit Duitsland naar Nederland vertrekken, kans hebben om bij de grens gecontroleerd te worden. Deze controles vinden vooral plaats op de snelwegen en belangrijke doorgangsroutes.


Net als in Duitsland zijn deze controles niet continu, maar gericht op specifieke situaties. Toch kan dit betekenen dat wachttijden ontstaan, vooral tijdens drukke reisdagen zoals de start van de kerstvakantie, wanneer veel mensen op weg zijn naar wintersportgebieden (of daar alweer van terugkomen).


Wat betekenen deze grenscontroles voor wintersporters?

Voor wintersporters die met de auto naar bestemmingen in Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland reizen, zijn deze grenscontroles een extra factor om rekening mee te houden. Files bij de grensovergangen zijn niet uitgesloten, zeker tijdens piekmomenten.


Om verrassingen te voorkomen, zijn hier enkele tips:

  1. Plan extra reistijd in: Houd rekening met mogelijke vertragingen door controles, vooral op drukke reisdagen.

  2. Check reisdocumenten: Zorg dat je een geldig paspoort of ID-kaart bij je hebt. Hoewel je binnen de EU reist, kunnen controles ervoor zorgen dat je deze documenten moet laten zien.

  3. Volg het nieuws: Check vlak voor vertrek de actuele verkeersinformatie en grenssituatie via betrouwbare bronnen zoals de ANWB of je navigatie-app.

  4. Vermijd drukke tijden: Als het mogelijk is, plan je vertrek buiten de piekmomenten om. Dit kan wachttijden bij de grens aanzienlijk verminderen.


Een verkeersbord dat de grens van Duitsland aangeeft met op de achtergrond vrachtwagens op de snelweg

Alternatieve routes

Weet je dat er een grenscontroles zijn op de dag dat jij je reis hebt gepland? Overweeg alternatieve routes om drukte bij bekende grensovergangen te vermijden. Minder gebruikte grensovergangen hebben vaak kortere wachttijden. Raadpleeg hiervoor een routeplanner of navigatie-app die real-time verkeersinformatie biedt.


Conclusie

De aangescherpte grenscontroles in Duitsland en Nederland kunnen een impact hebben op je reis naar de wintersport. Check voor de zekerheid een dag voorafgaand aan je reis en op de dag zelf of je hier iets over kunt vinden. Met een goede voorbereiding kun je namelijk veel van de mogelijke ongemakken vermijden. Door rekening te houden met extra reistijd en het volgen van actuele verkeersinformatie, kun je ervoor zorgen dat jouw reis naar de sneeuw zo soepel mogelijk verloopt.


Blijf dus op de hoogte van de laatste updates via betrouwbare bronnen en zorg dat je wintersportvakantie al goed begint met een fijne reis!


bottom of page