top of page
Foto van schrijverRené Harmsen

Wanneer is een skipiste groen, blauw, rood of zwart?

Ben jij klaar om de bergen op te gaan tijdens je volgende skivakantie? Maar twijfel je nog bij die kleurcodes: groen, blauw, rood, zwart… wat betekent het allemaal? Geen zorgen! In dit artikel duiken we in de wereld van skipistes en wat die kleuren nu écht zeggen over de pistes. Of je nu voor het eerst op de latten staat of al een pro bent, na het lezen van dit artikel weet jij precies welke kleur piste perfect is voor jou. Dus pak je ski’s, trek je beste outfit aan en laten we samen die bergen verkennen!

Een zwart skibord met een pijl en 75a erop met daarachter de skipiste, besneeuwde bergtoppen en blauwe lucht
Een bord dat aanduidt dat het een zwarte skipiste is.

Wat betekenen de kleuren op de skipiste?

Skipistes worden aangeduid met kleuren om skiërs te helpen de moeilijkheidsgraad van een helling in één oogopslag te herkennen. Dit systeem zorgt ervoor dat skiërs van elk niveau veilig kunnen genieten van de bergen en je niet onverhoopt op een veel te moeilijke skipiste staat. Over het algemeen geldt: groene pistes zijn het makkelijkst, ideaal voor beginners; blauwe pistes zijn iets uitdagender, maar nog steeds geschikt voor minder ervaren skiërs; rode pistes bieden meer uitdaging met steilere stukken, en zwarte pistes zijn voor gevorderde skiërs, met steile hellingen en vaak moeilijke terreincondities.


Wat betekent een groene skihelling?

Als je nog nooit op ski's hebt gestaan, is de groene piste de ideale plek om te beginnen. Groen betekent eenvoudige pistes. Elk skigebied heeft ze, hoewel deze kleur meestal in Frankrijk wordt gebruikt. Ze zijn geschikt voor beginners en kinderen die nog aan hun eerste afdalingen werken. Groen betekent dat de hellingen vlak en breed zijn, waardoor het makkelijker is om bochten te maken en controle te houden over je snelheid. 

Tip: Ben je beginner? Oefen altijd op de groene piste voordat je naar moeilijkere pistes gaat.

De groene ski piste wordt ook wel de 'easy piste' genoemd, omdat deze niet steil is en je daardoor weinig snelheid zal maken. Het is de perfecte plek om je techniek te verbeteren en te wennen aan het skiën. Het is heel belangrijk om de juiste techniek te leren en dat je hebt geleerd om te remmen en bochten te maken voordat je naar steilere pistes gaat.


Als je twijfelt welke kleur piste het beste bij je past, begin je op de groene piste en werk je langzaam omhoog naar een andere kleur toe.


Tip: Ben je snel angstig? Neem lessen op de groene piste om meer vertrouwd te raken met het skiën.

Wie kan gebruikmaken van een blauwe skipiste?

Een blauwe skihelling is geschikt voor skiërs met enige ervaring. Als je al eerder op de ski's hebt gestaan en je de basisvaardigheden (zoals remmen en bochtjes) onder de knie hebt, is dit de perfecte piste om verder te oefenen. Beginners kunnen ook gebruik maken van deze helling, maar het kan voor hen een uitdaging zijn. Vooral als je nog niet goed kunt remmen, dan kun je zelfs op een blauwe piste flink wat snelheid maken. 


Sommige blauwe pistes kunnen breder en minder steil zijn dan anderen, dus het is belangrijk om de moeilijkheidsgraad van elke individuele piste te beoordelen voordat je begint. Blauwe pistes zijn meestal vrij vlak en zijn, zoals je zult verwachten, gemarkeerd met blauw gekleurde bordjes langs de piste.


Het is belangrijk om te onthouden dat de moeilijkheidsgraad van skihellingen kan variëren afhankelijk van de omstandigheden, zoals het weer en de sneeuwcondities. Het is altijd verstandig om de weersvoorspellingen te controleren voordat je begint met skiën. Op een dag met veel sneeuwval of mist kan een piste bijvoorbeeld veel lastiger zijn dan je zou verwachten. Houd hier dus rekening mee.


Wat betekent een rode skihelling?

Een man op de ski's die voor een rood skibord staat met achter de man de skipiste, bergtoppen en blauwe lucht
Dave staat voor een rode skipiste in Kaprun

Een rode skihelling is een piste die iets steiler en moeilijker is dan een blauwe piste maar minder steil dan een zwarte piste. Rode pistes zijn geschikt voor ervaren skiërs die al een goede techniek hebben. Zoals eerder aangegeven is het belangrijk om te weten dat de moeilijkheidsgraad van skihellingen kan variëren per skigebied en dat een rode piste in het ene skigebied niet per se dezelfde moeilijkheidsgraad heeft als een rode piste in een ander skigebied.


Op een rode piste moet je in staat zijn om gecontroleerd te kunnen skiën en bochten te maken. Ook moet je goed parallel kunnen afremmen om ervoor te zorgen dat je niet te hard naar beneden gaat. 


Ook de sneeuwcondities kunnen de moeilijkheidsgraad beïnvloeden. Zo kan een rode piste in verse poedersneeuw of met een laag ijs extra uitdagend zijn. Ik blijf het daarom zeggen dqt het belangrijk is om altijd de weersomstandigheden en sneeuwcondities te controleren voordat je de piste op gaat.



Waar moet je op letten bij het skiën op een rode piste?

Bij het skiën op een rode piste is het belangrijk om altijd alert te zijn en je snelheid te controleren. Ski je nog niet zo lang? Dan is het aan te raden om regelmatig even te stoppen om uit te rusten en de piste te overzien. Daarnaast is het dragen van een helm en beschermende kleding essentieel. Zo ben je beschermd tegen eventuele valpartijen en botsingen met andere skiërs.


Als je twijfelt of een rode piste geschikt is voor jou, vraag dan advies aan een ervaren skiër of een skileraar. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van je techniek en vaardigheden en je adviseren welke pistes het beste bij jou passen. En vergeet niet: het belangrijkste is om te genieten van het skiën en om veiligheid altijd voorop te stellen!


Wie kan gebruikmaken van een zwarte skihelling?

Tot slot, de zwarte ski piste. Een zwarte skihelling is alleen geschikt voor ervaren skiërs en snowboarders. Deze hellingen hebben een zeer steile afdaling en vereisen een goede techniek en veel controle over de snelheid.


Als je nog nooit op een zwarte helling hebt geskied, raad ik je ten zeerste aan om eerst op een rode helling te oefenen voordat je deze uitdaging aangaat. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden en de staat van de helling voordat je begint met skiën. Een zwarte ski piste is vaak redelijk steil en kan daardoor ook ijzig zijn, omdat de sneeeuw er relatief eenvoudig afglijdt. Houd dit in gedachten en bekijk dus vooraf goed of je de piste aan kunt.


Voor kinderen wordt het afgeraden om op zwarte hellingen te skiën, ongeacht hun ervaring. Het is beter voor kinderen om op groene en blauwe hellingen te blijven, waar ze veilig en comfortabel kunnen skiën. En mochten kinderen goed kunnen skiën, houd het dan bij rode pistes. Ik ging vroeger als skileraar met ‘ervaren kinderen’ altijd liever van een rode ski piste omdat ze dan meer vaart kunnen aanhouden in de bochten en meer plezier hadden. Ook wil je voorkomen dat kinderen bang worden en angstig worden op de ski’s. Ik heb het helaas vaak genoeg gezien dat kinderen bang worden en daarom niet meer willen skiën. Enorm jammer en wees hier dus van bewust. 


Kortom, als je over de nodige ervaring beschikt en jezelf uit wilt dagen, kun je een zwarte helling proberen. Maar onthoud dat veiligheid voorop staat bij het skiën en dat het belangrijk is om verantwoordelijk te skiën.


Hoe worden de kleurcodes bepaald?

Het bepalen van de kleur van een skihelling is geen exacte wetenschap en kan per skigebied verschillen. Over het algemeen worden de kleurcodes voor skihellingen bepaald op basis van de hellingshoek en de moeilijkheidsgraad van de helling.


Naast de hellingshoek en moeilijkheidsgraad kunnen ook andere factoren bijdragen aan de kleur van een skihelling, zoals de breedte van de piste, de aanwezigheid van obstakels en de hoeveelheid sneeuw.


Zoals ik eerder aangaf is het belangrijk om altijd de kleurcode van de skihelling te controleren voordat je begint met skiën, om ervoor te zorgen dat je op een helling staat die jij goed kunt afkomen. 


Groene, blauwe, rode en zwarte pistes wereldwijd

De kleurcodes voor skihellingen worden wereldwijd gebruikt en zijn over het algemeen gestandaardiseerd. In elk skigebied betekent een groene piste dus een gemakkelijke helling die geschikt is voor beginners. Dit betekent niet dat alle groene pistes hetzelfde zijn, maar de hellingen worden beoordeeld op basis van de gemiddelde moeilijkheidsgraad van de route en de kleur geeft jou als skiër dus aan dat het een eenvoudige skipiste is. 


Hoewel de kleurcodes voor skihellingen wereldwijd worden gebruikt, kunnen sommige landen of regio's afwijken van deze norm. Als je nog geen ervaren skiër bent is het daarom altijd een goed idee om de specifieke moeilijkheidsgraad van een skihelling te controleren voordat je eraan begint.


Wat te doen als je niet zeker bent?

Als je niet zeker weet welke skihelling geschikt is voor jou, kun je het beste bij de skilift beginnen met een groene piste. 


Blijf op de groene piste tot je de basis van het skiën onder de knie hebt en vertrouwen hebt opgebouwd. Als je het gevoel hebt dat je klaar bent voor iets uitdagender, probeer dan een blauwe piste. Onthoud echter dat je jezelf niet moet overbelasten en op elk moment terug kunt gaan naar een groene piste.


Als je moeite hebt om een bepaalde piste af te dalen, probeer dan te oefenen op een minder uitdagende piste of neem les bij een ski-instructeur. Deze professionals kunnen je helpen je vaardigheden te verbeteren en je vertrouwen te vergroten.


Andere skiërs op de piste zullen ook begripvol zijn als je langzamer gaat of pauzes neemt. Het belangrijkste is dat je jezelf comfortabel voelt en geniet van je ski-ervaring.


Skihellingen voor kinderen

Ga met kinderen niet meteen van steile skipistes af. Het is belangrijk dat kinderen veilig en plezierig kunnen skiën. Daarom hebben veel skigebieden voor de allerkleinste kinderen speciale oefenweides. Daar kunnen ze oefenen met remmen en bochtjes maken. Als dat lukt, dan gaat een skileraar met de kinderen meestal naar een heel eenvoudige groene of blauwe piste. Ook is bij deze pistes vaak een makkelijke skilift te vinden waardoor de kinderen leren om zelfstandig de lift te pakken. Benieuwd hoe dat verder gaat bij kinderen op de ski’s? Lees dan meer over hoe je kinderen kunt leren skiën. 


Ga je zelf skiën met jonge kinderen? Zorg er dan voor dat je als ouder of begeleider goed op de hoogte bent van de kleurcodes van de pistes en weet welke hellingen geschikt zijn voor kinderen. Het is belangrijk dat je kinderen niet op een te moeilijke skihelling laat skiën, omdat dit gevaarlijk kan zijn en je kinderen kunnen er minder van genieten. Zoals al eerder aangegeven, een kind kan bijvoorbeeld angstig worden en dat kan problematisch worden bij vervolglessen.  Helaas heb ik dit al te vaak zien gebeuren, dus wees hier alert op!


Tips voor het navigeren tussen verschillende pistes

Een man op ski's met 1 ski omhoog voor borden die de weg laten zien op de skipiste
Dave staat voor borden die de weg laten zien

Naarmate je beter leert skiën, wil je misschien meer uitdagende pistes uitproberen. Of misschien wil je wel een kleine tour doen naar een ander skigebied? Het kan echter lastig zijn om tussen verschillende pistes te navigeren, vooral op drukke dagen en wanneer je niet bekend bent met het skigebied.


Hier zijn enkele tips om je te helpen:


1. Gebruik pistekaarten

Pistekaarten zijn gratis beschikbaar bij de skilift en tonen je de verschillende pistes en hun moeilijkheidsgraad. Neem de tijd om de kaart te bestuderen en kies een route die past bij je vaardigheidsniveau.


2. Volg de borden

Op de piste zie je borden met aanwijzingen voor de verschillende routes. Volg deze borden en vermijd pistes die niet geschikt zijn voor jouw niveau. Vaak zijn de kleuren van de pistes aangegeven in combinatie met de naam van de ski piste. Het is net als op de weg, gewoon de borden volgen dus.


3. Houd rekening met het weer

Houd rekening met de weersomstandigheden bij het kiezen van je route. Bij slecht weer kan het beter zijn om op een eenvoudigere piste te blijven.


4. Let op andere skiërs

Houd altijd rekening met andere skiërs op de piste. Ga langzamer of stop als je iemand voor je ziet die onervaren lijkt of moeite heeft om te skiën. Ben je zelf nog niet een heel ervaren skiër? Ski dan aan de zijkant van de piste, zo geef je ervaren skiërs voldoende ruimte om je te kunnen passeren. 


5. Neem pauzes

Neem regelmatig pauzes om te rusten en op te warmen. Dit helpt ook om te voorkomen dat je te vermoeid raakt en misschien een fout maakt tijdens het skiën.


6. Ski niet alleen

Ski nooit alleen, vooral niet als je niet bekend bent met het skigebied. Ski samen met vrienden of familie, of huur een skileraar om je te begeleiden.


Geniet van je skivakantie!

Nu je weet welke kleurcodes op de skipistes bestaan en wat deze betekenen ben je klaar om te gaan genieten van je skivakantie. Veel plezier op de piste!

bottom of page