top of page
Foto van schrijverRené Harmsen

Kniebraces en skiën: hoe blessures geen einde hoeven te betekenen

Als fanatieke skiër weet ik als geen ander hoe prachtig het is om op de ski’s te staan. Het knisperende geluid van verse sneeuw onder mijn ski’s in een witte magische wereld om je heen. Extra hard kwam de klap toen ik blessures kreeg aan mijn knie en tot overmaat van ramp ook nog eens te maken kreeg met de harde realiteit van een gescheurde voorste kruisband. De eerste gedachte die in mij opkwam was dan ook: kan ik nog wel skiën? Op aanraden van de arts heb ik destijds besloten mij te laten opereren en sindsdien kan ik gelukkig weer skiën maar gebruik ik uit voorzorg altijd een kniebrace. Wat me echter heeft verbaasd, is de overweldigende hoeveelheid mensen die soortgelijke pijnen en frustraties hebben ervaren door een gescheurde kruisband of zwakke knieën, maar toch vastbesloten zijn om te blijven skiën. Daarom deel ik graag niet alleen mijn persoonlijke ervaringen, maar ook die van mijn mede-skiër, Dave, die eveneens te maken heeft gehad met knieblessures en net als ik tijdens het skiën vertrouwt op een kniebrace. In dit artikel verkennen we de wereld van skiën met een kniebrace, beantwoorden de vraag of je kunt skiën met een gescheurde kruisband, en bespreken welke kniebrace geschikt is voor deze uitdagende activiteit.


Een man in geel blauw skipak skiënd met op de achtergrond sneeuw op de bergen
Hier ga ik skiënd de afdaling af met een kniebrace om mijn linkerknie (onder mijn skibroek).

Skiën met een knieblessure of een gescheurde kruisband

Skiën met een gescheurde kruisband brengt risico's met zich mee, maar kniebraces kunnen extra stabiliteit en ondersteuning bieden. Het is echter cruciaal om een fysiotherapeut of arts te raadplegen om te bepalen of skiën met een gescheurde kruisband geschikt is voor jou.

Skiën heeft enorm veel belasting op onze kniegewrichten. Van scherpe bochten tot harde landingen, onze knieën dragen de last van deze bewegingen. Als je besluit te skiën met een zwakke knie dan raad ik je aan om altijd een kniebrace te gebruiken tijdens het skiën. Het dragen van een kniebrace kan stabiliteit bieden, het risico op blessures verminderen en extra ondersteuning bieden voor verzwakte of herstellende knieën. Daarnaast geeft het ook wat mentale support wat je misschien wat meer zelfvertrouwen geeft (zolang je maar niet te overmoedig wordt). 


Maar nogmaals, ik raad je altijd aan om eerst met een specialist, zoals een fysiotherapeut of arts, te overleggen.


Skiën en onze zwakke knieën

Een man die zijn kniebrace laat zien zodra bevestigt om de knie met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen

Voordat we ingaan op het type kniebraces die je kunt gebruiken, delen we graag onze ervaringen. Zoals aangegeven hebben wij helaas ook te maken gehad met blessures aan onze knieën. Doordat skiën onze passie is hebben wij besloten om te skiën met een kniebrace als voorzorgsmaatregelen. Dit hebben we echter verschillend aangepakt en zijn dan ook op verschillende kniebraces uitgekomen. Dit lichten we graag toe zodat je kunt zien hoe wij hebben bepaald wat het beste werkt voor ons.


De situatie van René met een gescheurde kruisband

Mijn voorste kruisband is afgescheurd en op advies van de arts heb ik mij daaraan laten opereren. Helaas had ik nog meer beschadigingen in de knie, aan de kniebanden) en daarom heb ik besloten om sinds mijn operatie altijd een kniebrace te gebruiken tijdens het skiën. Op de foto’s hieronder zie je het type kniebrace dat ik gebruik. Dat is een scharnierende kniebrace die je kunt gebruiken bij middelzware knieproblemen. De kniebrace heeft in het midden knieschijf ondersteuning en aan de zijkant scharnieren waardoor de knie op haar plek wordt gehouden. Met deze kniebrace kan ik mijn knie goed buigen en bescherm ik het kniegewricht. Het geeft mij net een beetje die extra stevigheid die ik nodig heb bij bijvoorbeeld uitglijden of een misstap.


De situatie van Dave met een milde knieblessure

De situatie van Dave is iets anders. Door een ongelukkige val met skiën heeft hij een scheurtje in mijn voorste kruisband en daardoor iets meer speling in mijn knie. Om te voorkomen dat de kruisband volledig afscheurt, heb ik gekozen voor een kniebrace die ook wel de 'crème de la crème’ onder de kniebraces is, namelijk de Össur CTI OTS kniebrace. Zoals je kunt zien op de foto’s wordt de knie door deze brace volledig gestabiliseerd door een lichtgewicht frame gemaakt van koolstof. De knie wordt op de plek gehouden maar toch kun je de nodige bewegingen uitvoeren die je moet doen bij het skiën. Dit is misschien wel één van de beste kniebraces die je kunt vinden om te skiën, maar daar is de prijs dan ook naar (prijs begint vanaf 900 euro). 


Houd er ook rekening mee dat deze kniebrace veel groter is dan die van René, waardoor de brace (vooral in het begin) minder comfortabel zit. 


Een man die zijn knie toont met daarop de Össur CTI OTS kniebrace



Welke kniebrace voor tijdens het skiën?

Je hebt het kunnen lezen, het kiezen van de juiste kniebrace hangt af van je behoeften en voorkeuren. Een aantal factoren waar wij rekening mee hebben gehouden zijn onder andere het niveau van ondersteuning, het comfort en de aanpasbaarheid. Wij kunnen het niet vaak genoeg benadrukken, maar als je een ernstige knieblessure hebt raadpleeg een zorgprofessional voor aanbevelingen van kniebraces.


Soorten kniebraces voor het skiën

Scharnierende Kniebraces: Deze braces bieden maximale ondersteuning en stabiliteit, geschikt voor skiërs met knieblessures of instabiliteit.


Compressie Kniekousen: Deze kousen bieden milde ondersteuning en compressie en zijn een populaire keuze voor skiërs die lichte ondersteuning willen hebben en tegelijkertijd die flexibiliteit en comfort zoeken.


Profylactische Kniebraces: Ontworpen om blessures te voorkomen, zijn deze braces geschikt voor skiërs met gezonde knieën die het risico op schade willen verminderen.


Hoe draag je een kniebrace tijdens het skiën?

Het dragen van een kniebrace is heel persoonlijk. Wij dragen de kniebraces graag op de blote huid en dus onder onze broek. Soms zie je mensen een kniebrace dragen boven hun broek, maar wij zijn van mening dat je het beste kunt aanvoelen of de kniebrace goed zit door deze op je huid te dragen. Wil je de kniebrace optimaal gebruiken dan is het namelijk van belang om de kniebrace op de juiste manier tijdens het skiën te dragen. Hieronder in het kort ons stappenplan van hoe wij de kniebrace altijd dragen:

  • Plaats de brace stevig op je kniegewricht.

  • idealiter op de huid dus onder je skibroek. Sommige mensen doen de kniebrace graag over een dun sportbroekje of thermobroek omdat de brace kan schuren op de huid. Persoonlijk vind ik dat onprettig want dat voelt minder prettig en daarom plaats ik de brace altijd op de huid, zelfs onder mijn thermo ondergoed op koude dagen.

  • Maak de kniebrace stevig vast maar zorg ervoor dat het de bloedsomloop of beweging niet belemmert. Skiën is belastend voor je benen en knieën en daarom moet je een goede bloedsomloop hebben.

  • Controleer de pasvorm voordat je de pistes opgaat. Zorg er altijd voor dat de kniebrace goed zit voordat je gaat skiën. Je wilt niet alles uit moeten trekken midden op de skipiste, want dat is enorm onhandig (en koud!).

Een man die zijn kniebrace bevestigt

Hoe strak hoort een kniebrace te zitten?

Ik gaf het al aan, de kniebrace moet goed stevig op je knie worden bevestigd. Maar de aangrenzende gewrichten zijn vrij om te bewegen. Daardoor is er meer doorbloeding en dat bevordert het skiën. De brace moet dus stevig zitten en mag niet verschuiven. Echter, niet zo strak dat uw been of voet blauw verkleurt.


De zijkant van een kniebrace die net om de knie is bevestigd

Is er dan geen risico als ik ga skiën met een kniebrace?

Absoluut wel, een risico blijft er altijd. Skiën is een risicovolle sport en een ongelukje is snel mogelijk. Je kunt vallen en daarmee je knie opnieuw bezeren of uitglijden over een plakkaat ijs op de skipiste. Of wat dacht je van aangeskied worden door iemand anders? Je denkt liever niet aan deze situaties, maar houd dit altijd in je achterhoofd en wees dus op je hoede als je gaat skiën met een kniebrace. 


Hoeveel kost een kniebrace?

De kosten van een kniebrace kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, het type brace, de mate van ondersteuning die het biedt, en eventuele extra functies zoals verstelbare scharnieren of compressietechnologie. Over het algemeen kun je kniebraces vinden in een prijsklasse van ongeveer 20 tot 200 euro of meer.


Eenvoudige elastische kniebrace

Deze bieden basiscompressie en ondersteuning.

Kosten: Ongeveer 20 tot 50 euro.


Kniebraces met scharnieren

Bieden meer geavanceerde ondersteuning en stabiliteit.

Kosten: Variërend van 50 tot 150 euro.


Medische of aangepaste kniebraces

Vaak voorgeschreven door medische professionals voor specifieke aandoeningen.

Kosten: Kan variëren van 100 tot 200 euro of meer, afhankelijk van de complexiteit en aanpassingen.


Specialistische kniebraces (bijvoorbeeld voor skiën)

Ontworpen met eigenschappen die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van skiërs, zoals flexibiliteit en stabiliteit.

Kosten: Dit type brace kan variëren van 200 tot 900 euro.


Het is belangrijk om te benadrukken dat, vooral bij knieblessures, het raadplegen van een medisch professional cruciaal is. Een arts of fysiotherapeut kan specifieke aanbevelingen doen op basis van de aard van de blessure en de individuele behoeften van de persoon. Daarnaast kan het de moeite waard zijn om na te gaan of je zorgverzekering bepaalde kosten voor kniebraces dekt, vooral als ze medisch voorgeschreven zijn.


Conclusie

Skiën is een prachtige sport en het kan dan ook even schrikken zijn als jij een knieblessure krijgt en denkt nooit meer te kunnen skiën. Maar geen nood, skiën met een knieblessure kan met een kniebrace, maar wees ervan bewust dat er risico’s aan zijn verbonden. Door het dragen van een kniebrace kunnen we met vertrouwen skiën, het risico op schade verminderen en hopelijk pijnvrije avonturen op de pistes beleven. Onthoud dat de gezondheid van je knieën belangrijk is - geef er prioriteit aan en geniet van een fantastische ski-ervaring!


Blijf veilig, neem je knieproblemen serieus en ga die berg af met een grote glimlach!


Oh ja, nog twee extra tips:  

  • Tip 1: Vergeet niet om je kniebrace na elke skivakantie goed te onderhouden en schoon te maken om de effectiviteit en levensduur ervan te waarborgen. Overweeg ook om te investeren in een kniebrace van hoge kwaliteit die specifiek is ontworpen voor ski-activiteiten. Je knieën zullen je dankbaar zijn!

  • Tip 2: Luister tot slot altijd naar je lichaam en stop met skiën als je enige ongemak of pijn ervaart tijdens het dragen van een kniebrace. Je veiligheid en welzijn moeten altijd een topprioriteit zijn bij het skiën.



bottom of page