top of page
Foto van schrijverDave Clark

Skivakantie in Oostenrijk en Duitsland wordt duurder

Wintersport wordt in het komende seizoen 2023/2024 weer duurder volgens Merkur.de (een belangrijke Zuid-Duitse krant)

  • Prijsstijgingen van ongeveer tien procent voor ski-vakanties in Oostenrijk en Duitsland

  • Sterke stijging van skipasprijzen in Alpen-skigebieden

  • Vooruitzicht van verdere prijsstijgingen in het winterseizoen 2023/24

Besneeuwde bergen in de Alpen met op de voorgrond een gondel skilift

Prijsstijgingen voor Ski-vakanties

Voor liefhebbers van wintersport is het slechte nieuws: ski-vakanties in Oostenrijk en Duitsland worden aanzienlijk duurder. Volgens een onderzoek van Merkur.de, een belangrijke Zuid-Duitse krant, kunnen we prijsstijgingen van ongeveer tien procent verwachten voor het komende seizoen. Dit betekent dat skiërs en snowboarders die van plan zijn om de hellingen van de Alpen te bedwingen, dieper in hun portemonnee moeten tasten.

Prijsstijgingen in Oostenrijk en Beieren

In het afgelopen jaar zagen we al aanzienlijke prijsstijgingen voor skipassen in de meeste Alpen-skigebieden. Helaas zal deze trend zich voortzetten in het seizoen 2023/24. Zowel Oostenrijk als Beieren worden geconfronteerd met hogere kosten voor ski-vakanties. De prijsstijgingen variëren van 7 tot 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.



Hoge stijging voor ski dagpassen in Oostenrijk

De kosten van dagpassen zijn vooral opvallend gestegen. Dagpassen kosten in Oostenrijk nu vaak meer dan 70 euro, volgens een onderzoek van het Oostenrijkse persbureau APA. De meeste skigebieden hebben de prijzen voor skipassen verhoogd, met een gemiddelde stijging van 7 tot 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Skigebied Arlberg spant de kroon met een prijsstijging van 12 procent, wat neerkomt op een extra 8 euro, waardoor skiërs nu 75 euro moeten neertellen voor een dagkaart. Het Tiroler Brixental heeft de prijs van dagpassen met 15 procent verhoogd, waardoor ze nu 69 euro kosten. Bovendien hebben meerdere skigebieden, waaronder Schladming-Dachstein wat onderdeel is van Skigebied Amadé (73,50 euro), Sölden (73 euro), Mayrhofen/Zillertal (72,50 euro) en KitzSki (72 euro), inmiddels de grens van 70 euro voor een dagkaart tijdens het hoogseizoen overschreden.

Week- en seizoenskaarten ook duurder

Voor skiërs die van plan zijn om voor langere periodes te blijven, zijn ook de week- en seizoenskaarten duurder geworden. Een seizoenskaart in skigebied Arlberg kost nu meer dan 1.114 euro, volgens de ADAC (de Duitse ANWB). Skiërs in Tirol en Salzburg kunnen rekenen op ongeveer 10 procent hogere kosten voor weekkaarten.

Stoeltjeslift met 4 mensen in het voorste stoeltje die omhoog gaan

Hogere prijzen door inflatie

Volgens vertegenwoordigers van de kabelbaanindustrie, zoals gemeld door het Duitse persbureau dpa, zijn de prijsstijgingen het gevolg van algemene inflatie, evenals stijgende energieprijzen en rentetarieven. Bovendien meldde Erich Egger, directeur van de Schmittenhöhenbahn in Zell am See, dat de cao-lonen van kabelbaanmedewerkers met ongeveer 10 procent zijn gestegen.


Ook in Duitsland wordt skiën duurder

Ook skiërs die van plan zijn hun ski-vakantie in de Beierse Alpen door te brengen, merken de stijgende prijzen. In het skigebied Garmisch-Classic bedraagt de prijs voor een dagkaart in het hoogseizoen voor volwassenen nu 62 euro, wat vijf euro meer is dan vorig jaar. Op de Zugspitze is er een vergelijkbare situatie, waar skiërs nu 62 euro betalen in plaats van 57 euro. Daarnaast zijn de kosten voor een skipas in het grensoverschrijdende skigebied Oberstdorf Kleinwalsertal deze winter gestegen tot 62,90 euro, ten opzichte van 57,50 euro vorig jaar.


Skiën wordt een dure hobby

Op wintersport gaan was al niet goedkoop, maar het wordt steeds duurder. Dit wordt deels veroorzaakt door een dynamisch prijssysteem dat nu door veel skigebieden wordt toegepast. Dit systeem houdt rekening met factoren zoals weer, boekingsdatum, seizoen en vraag, wat leidt tot variabele prijzen. Dit kan nadelig zijn voor wintersporters, aangezien ze afhankelijk zijn van factoren. Zo kun je bijvoorbeeld vroeg in het seizoen boeken om kosten te besparen, maar dan moet je wel hopen op goed weer.


Besparen op skiën

Valt er dan nog iets te besparen? Ondanks de stijgende prijzen zijn er enkele manieren om geld te besparen op wintersport. De ADAC raadt aan om uit te wijken naar het goedkopere laagseizoen of om skipassen vooraf online te boeken, waarbij sommige skigebieden kortingen aanbieden. Hierdoor kunnen skiërs en snowboarders toch genieten van de bergen zonder hun budget te overschrijden.


Lees het originele artikel terug op de website van Merkur

bottom of page