top of page
Foto van schrijverDave Clark

Zwitsers doneren geld voor skiliften: hoe skigebieden omgaan met het gebrek aan sneeuw.

In een Zwitsers skigebied hebben zowel inwoners als bedrijven bijgedragen aan het behoud van de skiliften, terwijl andere skigebieden zich richten op duurzame wintervakanties.


Een tweepersoons stoeltjeslift boven een besneeuwd dal

Inzamelingsactie in Tschiertschen

In het skigebied Tschiertschen in Zwitserland stond de ski sector op het punt om te sluiten, met kassa's die in de loop der jaren steeds leger werden. Dankzij de inspanningen van enkele inwoners en bedrijven is de skibedrijvigheid in Tschiertschen voorlopig veiliggesteld door middel van een inzamelingsactie die 1,2 miljoen frank heeft opgeleverd.


Voorbeeld voor Europa

Dankzij de actie en inzet van enkele inwoners en bedrijven kunnen vakantiegangers en inwoners nog genieten van de in totaal 35 kilometer skipistes van de regio Graubünden. Zoals eerder beschreven is dit helaas niet het enige skigebied dat worstelt met sneeuwtekort en daarmee teruglopende inkomsten.


Sneeuwtekort en inflatie bezorgen veel wintersportbestemmingen problemen. De sombere voorspelling van een studie van vorig jaar: Ongeveer de helft van de skigebieden op ons continent zou in de komende jaren zonder sneeuw kunnen komen te zitten. En ook op klimaatgebied heeft de skivakantie niet de beste reputatie. Een ontwikkeling die zich nu al begint af te tekenen - ook door lagere boekingscijfers.


Daarom zijn de inspanningen van het Zwitserse skigebied Tschiertschen een voorbeeld voor veel andere skigebieden in Europa. 


Een skipiste tussen groen weiland en een dorp zonder sneeuw
Een skipiste met kunstsneeuw omringd door groene weilanden. Bron foto: EXPA/ / Picture Alliance

Skigebieden zetten meer in op duurzaamheid

Voldoende redenen om voor sommige skigebieden te werken aan nieuwe concepten. In Oostenrijk bijvoorbeeld zijn weliswaar enkele kleinere skigebieden gesloten, maar er zijn ook nieuwe allianties ontstaan. Skigebieden (en bedrijven) bundelen hun krachten tot grote skigebieden, investeren gezamenlijk in liften en kunstsneeuw. Soortgelijke inspanningen zijn er in Frankrijk en in de hele Alpenregio. En wat opvallend is, is dat steeds meer skigebieden daarbij de nadruk leggen op duurzaamheid.


Streven naar Milieuvriendelijkheid

Initiatieven zoals "Beyond Snow", gefinancierd door de EU, streven naar het oplossen van de spanning tussen klimaatbehoud en wintersport door het aanbieden van milieuvriendelijke alternatieven. Dit is geen project dat van de ene op de andere dag kan slagen - maar het is een goed begin. Zo zijn er nu al steeds meer wintersportgebieden die bijvoorbeeld Slow Travel ontdekken. In plaats van de piste af te dalen, kun je de skipiste omhoog wandelen. Ook kun je in veel gebieden inmiddels wandelen of fietsen met alpaca's, wat ook zonder sneeuw mogelijk is.


Toenemende druk door klimaatverandering

Op veel plaatsen wordt dus van de nood een deugd gemaakt, skiën wordt groener. Maar ook daarmee zitten veel exploitanten uiteindelijk met de handen in het haar. Moritz Nachtschatt van de NGO "Protect our winters" in Oostenrijk zegt hierover in gesprek met "Euronews": "Er zijn skigebieden die al een groot deel van hun energie zelf produceren of uitsluitend hernieuwbare energiebronnen gebruiken." Het grootste probleem zijn echter de stijgende temperaturen, die het uiteindelijk onmogelijk maken om kunstsneeuw te gebruiken. Het is daarom van belang om zo snel mogelijk zinvolle en levensvatbare oplossingen te vinden.


De vraag luidt dan ook: gaan we over een aantal jaren de ski’s nog wel ombinden of wandelen we tegen die tijd door de bergen zonder sneeuw?


Bron: Stern.de

bottom of page